Pomoc dla rolników

Zakładanie gospodarstwa ekologicznego

Ułatwienie rozwoju rynku produktów ekologicznych oraz zmniejszenie biurokracji związanej z rozpoczęciem funkcjonowania firmy ekologicznej przewiduje projekt ustawy o rolnictwie ekologicznym, przyjęty przez Radę Ministrów. W efekcie osoba, która zamierza podjąć działalność w rolnictwie ekologicznym, będzie musiała złożyć tylko jeden wniosek do wybranej jednostki certyfikującej. Nowe przepisy dostosowują polskie prawo do rozwiązań obowiązujących w Unii Europejskiej.
Dotychczas wniosek taki trzeba było wysyłać m.in. do wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Po wejściu w życie proponowanej ustawy wniosek dotyczący podjęcia działalności ekologicznej będzie można złożyć na formularzach, które będą dostępne na stronach internetowych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Aby zapobiec nieprawidłowościom, każdy produkt znajdujący się na rynku i oznakowany jako produkt rolnictwa ekologicznego będzie musiał być wyprodukowany przez producenta znajdującego się pod kontrolą jednostki certyfikującej. Za sprzedawanie produktów wytworzonych metodami konwencjonalnymi, jako produktów ekologicznych, wprowadzone będą kary pieniężne.

Kary będą również dotyczyć producentów wprowadzających do obrotu środki do produkcji ekologicznej czy środki ochrony roślin (np. materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, produkty służące do czyszczenia i odkażania budynków, narzędzi czy urządzeń do produkcji lub przechowywania w gospodarstwie), które nie nadają się do zastosowania w tego typu produkcji. Kara będzie nałożona wówczas, gdy na produkcie znajdzie się oznakowanie „ekologiczny”, „bio” lub „eko”, a produkt lub substancja nie spełniają kryteriów upoważniających do stosowania w rolnictwie ekologicznym.

Zgodnie z projektem, wszystkie produkty sprzedawane w sklepach podlegać będą kontroli urzędowej, która zweryfikuje m.in. poprawność ich oznakowania. Nowe przepisy określają także kryteria, jakie spełniać musi jednostka certyfikująca oraz zasady i kompetencje tych jednostek. Określono ponadto jej zadania w sprawach kontroli przeprowadzanej u producentów ekologicznych. Nadzór nad jednostkami certyfikującymi będzie sprawować Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Inspekcja ta ma ponadto weryfikować poprawność oznakowania produktów ekologicznych przeznaczonych na rynek.

Źródło: podatki.pl

Autor: