Menu

Zasady funkcjonowania placówek handlu detalicznego.

U C H W A Ł A Nr XXXV/216/2001

Rady Miejskiej w Sycowie

z dnia 20 grudnia 2001 roku

 

w sprawie dni i godzin otwierania i zamykania placówek handlu detalicznego, zakładów gastronomicznych i zakładów usługowych dla ludności na terenie miasta i gminy Syców.

Na podstawie art. 40 ust. 1 ustawy z dnia 8 marca 1990 roku o samorządzie gminnym /Dz. U. z 1996 r. Nr 13, poz. 74 z późniejszymi zmianami/ oraz art. XII § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 roku Przepisy wprowadzające Kodeks Pracy /Dz. U. Nr 24, poz. 142 i z 1990 r. Nr 34,poz. 198/ u c h w a l a się co następuje:

§ 1.

Placówki handlu detalicznego, zakłady gastronomiczne i zakłady usługowe dla ludności,

zwane dalej "placówkami" mogą być otwierane i zamykane każdego dnia tygodnia

w godzinach od 600 do 2200 .

§ 2.

Godziny otwierania i zamykania placówek mogą być wydłużone w godzinach od 2200 do 600 każdego dnia tygodnia, pod warunkiem zachowania ładu i porządku publicznego.

§ 3.

Przedsiębiorca prowadzący placówkę jest obowiązany do umieszczania na zewnątrz informacji o dniach i godzinach jej otwierania i zamykania.

§ 4.

 

Traci moc uchwała Nr X/70/91 z dnia 04 kwietnia 1991 roku w sprawie ustalenia czasu pracy placówek handlu detalicznego zakładów gastronomicznych i usługowych.

 

§ 5.

Wykonanie uchwały powierza się Zarządowi Miasta i Gminy w Sycowie.

§ 6

Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Dolnośląskiego.

Przewodniczący

Zbigiew Ilski

Autor: